tiistai 14. helmikuuta 2012

Erehdys

Mysteeriin saatiin selvyys: pieleen mennyt hoito olikin seurausta lääkärin virhearvioinnista eikä minun kropan toimimattomuudesta, niinkuin etukäteen olin arvellut. Oma lääkärimme soitti eilen ja pyysi heti alkuun anteeksi. Hän oli määrännyt irrotuspiikiksi Gonapeptylin, mikä meidän tapauksessa oli virhe. Se toimii kyllä lyhyen kaavan hoidossa, mutta pitkässä vaikutus on erilainen. Kun munasarjojen toimintaa on jo lamattu Procrenilla, Gonapeptyl irrotuspiikkinä toimii kuin Procren ja sammuttaa munasarjat uudestaan. Näin kävi meidän tapauksessa. Oma lääkärimme joutui punktiopäivänä lähtemään työmatkalle ja oli matkalla myös loppuviikon. Näin hän ei ollut itse paikalla silloin kun saimme huonot uutiset. Asia oli kyllä kirkastunut hänelle työmatkan aikana, mutta siinä vaiheessa oli tietysti liian myöhäistä tehdä yhtään mitään.

Tänään kävimme juttelemassa klinikalla. Lääkäri oli itsekin selvästi järkyttynyt. Hän ei yrittänyt mitenkään puolustella asiaa, vaan toisti että hän oli tehnyt virheen ja anteeksiantamattoman sellaisen. "Minun olisi pitänyt tietää paremmin". Mitä siihen voi sanoa? Nyt kun tapahtuneesta on muutama päivä kulunut, on olo ihmeen rauhallinen. Kun lääkäri kertoi mistä oli kyse, pahin järkytys oli jo takanapäin ja mielessä kuitenkin jo toivo uudesta hoidosta, samalla toisaalta myös huoli oman kehon ja munasarjojen toiminnasta. Siksi tässä kohtaa oli varmastikin helpompi ottaa tämä tieto vastaan. Jos oltaisiin kuultu tämä viime viikolla vaikka heti punktion jälkeen, olisi tunnelma ollut varmasti ihan toisenlainen. Luultavasti olisin mennyt klinikalle järjestämään kunnon kohtauksen. Nyt oltiin kuitenkin ehditty jo puhua Miehen kanssa tapahtuneesta paljon, se oli rankka kokemus molemmille. Samalla oltiin taas kerran päästy yli pahimmasta ja saatu jonkinlainen mielenrauha. Tapahtuneelle ei voi enää mitään, niin paljon kuin asia surettaa ja harmittaa ja suututtaa. Ei meillä silti ole kaunaa klinikkaa eikä lääkäriäkään kohtaan, mitä hyötyä siitä olisi? Ei tämmöistä saisi tapahtua, mutta tapahtuupa kumminkin. Lääkäritkään kun eivät valitettavasti ole erehtymättömiä, kuka tässä maailmassa olisi... Shit happens.

Pieleen menneestä hoidosta meidän ei tarvi maksaa mitään ja seuraavassa hoidossa klinikka tulee vastaan ultramaksuissa, joilla saadaan katettua viime hoidon lääkekustannuksia. Sanoin jo eilen puhelimessa lääkärille että haluamme jatkaa hoitoja mahdollisimman pian. Meillä ei ole aikomustakaan vaihtaa hoitopaikkaa eikä myöskään lääkäriä. Kaikesta huolimatta (ainakin juuri nyt) luotan siihen että seuraava hoito onnistuu. Tavallaan oli kuitenkin helpotus kuulla että se ei ollutkaan minun kroppani joka teki oharit. Eli vielä on toivoa että saadaan hyviä soluja ja alkioita, päästään siirtoon ja ehkä myös pidemmälle?

Tulevasta hoidosta tehtiin jo suunnitelma, pitkällä kaavalla mennään edelleen. Tottakai lyhyempi versio houkuttelisi, mutta pitkä tuntuu silti turvallisemmalta vaihtoehdolta. Minullahan on se endoepäily ja lyhyt kaava ei endon kannalta ole hyvä juttu. Lisäksi pääsiäinen saattaisi tuoda omat ongelmansa lyhyen kaavan hoitoon, siinä on kuitenkin muutama päivä kun klinikka on kiinni. Pitkässä pystytään joustamaan paremmin. Ja onhan se (aiemmin) todistettu, että pitkä kaava minun kohdalla toimii ja toimi kai nytkin siihen Gonapeptyliin asti... Meidän klinikalla onnistumisprosentissa ei ole eroa on kaava sitten lyhyt tai pitkä, eli sen puolesta ei ole paineita valita lyhyttä. Olisihan se toki kropalle armollisempi, mutta meidän tapauksessa vaan taitaa olla parempi pysytellä tutussa (ja turvallisessa?). Saimme jo reseptit sekä myös potilasvahinkoilmoituksen, joka meidän kuulemma kannattaa ehdottomasti täyttää. Lääkäri laskeskeli kalenterista että hoito olisi päällä juuri pääsiäisen aikoihin, tuntuu että siihen on vielä pieni ikuisuus. Mutta eipä tässä muutakaan voi kuin odottaa.

5 kommenttia:

 1. No huhhuh! Aikamoinen erehdys! Toisaalta varmasti tosiaan helpottaa tieto, että vika ei ollut sinussa ja teillä on edelleenkin hyvä mahdollisuus onnistua. Siitä voitte olla varmoja, että ainakin se seuraava hoito siellä tehdään varmasti niin tarkasti ja huolellisesti kuin on vaan mahdollista. Hirmu ikävää, että noin pääsi käymään, mutta ovathan ne lääkäritkin erehtyväisiä. Ei silti soisi kellekään lapsettomuushoidoissa noin käyvän, kun tilanne on muutenkin niin stressaava. Procrenillako aloitat?

  Paljon voimia odotteluun ja seuraavaan hoitoon. Saa nähdä ollaanko taas suunnilleen samaan aikaan hoidossa, tosin minulle varmaan tulee se lyhyt kaava. Toivottavasti kumminkin molemmilla olisi keväämmällä parempi mieli ja parhaita mahdollisia uutisia. Tsemppihalaus! :)

  VastaaPoista
 2. Huh, oikeastaan helpottava tietää, että se olikin "vain" lääkärin kömmähdys! Hyvä, että lääkäri oikeasti myönsi erheensä ja klinikka tulee monella tavalla vastaan, koska välttämättä niin ei olisi kaikissa tapauksissa käyny..

  Teillä on siis toivoa, tämä on kaikista parasta!! Nyt teidän lääkärin luulisi paneutuvan seuraavaan hoitoon 110%:n tarmolla!! Nyt vain keräät voimia siihen asti, kyllä nyt olisi teidän vuoro!!!♥

  VastaaPoista
 3. Herranen aika, mitä kaikkea sitä voikin tulla eteen näissä hommissa. Muistan, kun joku jollain keskustelupalstalla kertoi heidän kohdalleen sattuneesta erehdyksestä, kun olivat klinikalla unohtaneet heidän ivf-maljansa kuivumaan, ja kaikki solut/alkiot menetettiin... kaikkihan on mahdollista, kun ihmiset näitä hommia tekevät. Onneksi kuitenkin virheitä sattuu suht vähän, ihan epistä, että sattui nyt teille. Mutta komppaan Rowania, että varmasti saatte nyt ainakin ensiluokkaista hoitoa, kuulostaa että hoitavat hienosti asianne ja tekevät parhaansa korvatakseen tapahtuneen jotenkin. Ja sepä se, hieno homma, että vika ei ollut teissä, kun hoito ei nyt onnistunut. Seuraava hoito tuntuukin sitten jo tosi lupaavalta :)

  VastaaPoista
 4. Aivan karmea erehdys, mutta kuten edelliset jo ehtivät kommentoida, helpotuskin kyllä. Seuraavaan hoitoon voitte lähteä optimistisin mielin ja luottaen siihen, että tämän hoidon virhe ei enää toistu. Hienoa minusta, että lääkäri tunnusti virheensä ja pyysi anteeksi. Olen itse kohdannut turhan monta erehtymätöntä lääkäriä - erehtymätöntä ja kuitenkin aivan ilmeisiä virhearviointeja tekeviä lääkäreitä. Meilläkin tosin ensimmäisessä, yhden ainokaisen alkion tuottaneessa IVF:ssä ihana lääkärimme totesi potevansa harmitusta ja huonoa omaatuntoa siitä, ettei uskaltanut määrätä tuhdimpia lääkeannoksia. Mutta ensimmäiset hoidothan ovat aina kokeilua - tuo teidän hoidossanne tapahtunut virhe oli toista luokkaa.

  Paljon onnea jatkoon! Olette ajatuksissani.

  VastaaPoista
 5. Rowan: Olihan se itselle kyllä helpotus, vaikka samalla harmittaakin kovasti. Luotan kyllä siihen että seuraava hoito katsotaan klinikan puolelta tosi tarkasti, lääkäri oli jo käynyt juttelemassa kahden kollegansa kanssa siitä miten uusi hoito tehdään varmasti parhaalla mahdollisella tavalla. Ja juu, Procrenilla aloitan taas. Paljon mahdollista että ollaan hoidoissa samoihin aikoihin! Lääkäri nimittäin laskeskeli että hoito ajoittuisi aika lailla samaan ajankohtaan myös lyhyellä kaavalla tehtynä. Toivon kyllä todella että seuraava hoito toisi meille kummallekin onnen. Iso tsemppihalirutistus sinullekin!

  Sofi: Toivoa on taas, viime viikolla oli ihan toiset tunnelmat. Meille oli tärkeää että lääkäri oli rehellinen ja myönsi asian suoraan, samoin kuin tuntui ottaneen sydämenasiakseen katsoa että tästä eteenpäin kaikki menee niinkuin pitääkin. Oli myös klinikalta hienoa että yrittävät mahdollisuuksiensa mukaan paikata tuota virhettä, onhan se tosiaan rahallisestikin iso asia. Toisinkin olisi voinut hyvin käydä. Nyt voi sitten rauhassa kerätä voimia uutta koitosta varten.

  Tunteellinen Siili: Niinpä, kaikkea sitä pitääkin sattua. Eihän tällaisissa asioissa saisi tulla noin pahoja virheitä, mutta ihmisiä tässä tosiaan ollaan... vaikka asioita kuinka yrittäisi tehdä parhaansa mukaan, voi tällaista päästä käymään. Seuraavaan hoitoon on nyt paljon odotuksia :)

  Eilethyia: Kiitos! Lähtökohta uuteen hoitoon on tosiaan nyt ihan erilainen kuin mitä ehdittiin pelätä. Toiveet on taas niin suuret... Ollaan ehditty tykästyä lääkäriimme jo aiemmin kovasti ja vaikka nyt kävikin näin, pidämme kyllä suuressa arvossa lääkärin rehellisyyttä. Pisteet eivät meidän silmissä siis laskeneet nytkään. :) Kun tässä on tosiaan (muissakin yhteyksissä) ehtinyt tavata lääkäreitä, jotka ovat niitä erehtymättömiä ja kaikkitietäviä...

  Kaikkea hyvää myös sinulle ja teille! Kevät on jännittävää aikaa :)

  VastaaPoista